Blog

Τι είναι το ρείκι
Το ρέικι είναι μια ολιστική παραδοσιακή Ιαπωνική ενεργειακή τεχνική ,που χρησιμοποιεί τα χέρια για να μεταβιβάσει Συμπαντική Ενέργεια.
Η λέξη Ρέικι είναι ιαπωνική και αποτελείται από δύο ιαπωνικά ιδεογράμματα (κάντζι) το Ρέι και Κι.
Rei 靈
Ρέι σημαίνει πνεύμα.
Ki 氣
Κι σημαίνει αέρας, ατμός, στα ιαπωνικά και ερμηνεύεται ως ενέργεια.
Ενέργεια με δική της « ευφυία» , γνωρίζει που να κατευθυνθεί στο πρόβλημα του αποδέκτη και να το αποκαταστήσει. Συνεπώς δεν επηρεάζεται από το σύστημα αντιλήψεων ή πεποιθήσεων αυτού που διοχετεύει το Ρέικι ή αυτού που το δέχεται.
Αξίζει να διευκρινήσουμε εδώ τι σημαίνει - δική της «ευφυία»- ,καθώς αυτή η φράση έχει παρεξηγηθει .Για να γίνει κατανοητό θα φέρω παράδειγμα τα φυτά , Υπάρχουν φυτά όπως η αλόη , το μανιτάρι reishi- το γνωστό γανόδερμα κ.λ.π. που είναι προσαρμογόνα.Δηλαδή όπου έχει πρόβλημα ο άνθρωπος εκεί ασκούν την αντίστοιχη ιδιότητά τους χωρίς να τα κατευθύνει κάποιος ή κάτι. Το ίδιο γίνεται και με την ενέργεια Ρέικι, γι αυτό και η λέξη ευφυία είναι εντός «».
Ιδρυτής της μεθόδου είναι ο Δρ.Μικάο Ουσουι (1865-1926) στην Ιαπωνία. Στην Δύση μεταφέρθηκε από την Χαβάγιο Τακάτα, η οποία έλαβε την εκπαίδευσή της από τον Χαγιάσι Τζουζίρο, μαθητή του Ουσούι.
Το Ρέικι δεν είναι θρησκεία ,δεν έχει κάποια λατρευτική διαδικασία,δεν υπάρχει δόγμα.Γι’ αυτό και εκατομύρια άνθρωποι σ’ όλο τον κόσμο ασκούν ή δέχονται θεραπείες Ρέικι ,ανεξαρτήτως θρησκείας, φυλής , μόρφωσης, κοινωνικού επιπέδου, οικονομικής κατάστασης.
Όπως όλες οι εναλλακτικές και ενεργειακές θεραπείες ,το Ρέικι ΔΕΝ αντικαθιστά την κλασική ιατρική περίθαλψη και ψυχολογική βοήθεια. Αλλά λειτουργεί συμπληρωματικά , αρμονικά και παράλληλα με κάθε ιατρική ή ψυχολογική θεραπεια ή φαρμακευτική αγωγή και βοηθά σημαντικά στην βελτίωση και αποκατάσταση της υγείας.
Βοηθά σε κάθε πρόβλημα σωματικό,ψυχολογικό ή νοητικό, καθώς βοηθά στην χαλάρωση,την κατάθλιψη, την εξάλειψη του stress, την γρήγορη μετεγχειριτική αποκατάσταση, να ανακουφιστούν οι πονοι, να αποκατασταθούν καψίματα,διαστρέμματα, φλεγμονές,προβλήματα αυχένα ,πλάτης, μέσης ,χρόνιες παθήσεις ,να σταματήσει αιμοραγία κ.λ.π
Σε πολλά νοσοκομεία στο εξωτερικό,σε ξενώνες και σε ιδιωτικά πρακτικά κέντρα στην Αμερική, Αγγλία, Γερμανία και Ισπανία, η αγωγή Ρέικι χρησιμοποιείται, σε καρκινοπαθείς για την μείωση των παρενεργειών των χημικών ουσιών, στην αντιμετώπιση πολλών σοβαρών ασθενειών όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, και μετά από χειρουργικές επεμβάσεις για ταχύτερη ανάρρωση..
Όλοι μπορούν να δεχθούν Ρέικι διότι είναι ασφαλές,δεν έχει καμία παρενέργεια, είναι ωφέλιμο και ευεργετικό σε κάθε περίπτωση,αρκεί να το θέλουν.
Ο πελάτης που δέχεται Ρέικι ξαπλώνει σε ένα κρεβάτι μασάζ φορώντας όλα τα ρούχα του.Βγάζει μόνον τα μεταλικά αντικείμενα που φοράει.Ο πρακτικός Ρέικι ακουμπά απαλά ή και σε κάποια απόσταση τα ενεργειακά κέντρα του ανθρώπου ή όπου υπάρχει πόνος.
Μια ολοκληρωμένη αγωγή Ρέικι περνά την χρονική διάρκεια μιας ώρας. Επίσης αν κάποιος έχει έρθει για θέματα υγείας,στην πρώτη συνεδρία λαμβάνεται το ιστορικό του.Στις επόμενες συνεδρίες Ρέικι γίνεται σύντομη συζήτηση για την πορεία του θέματος του πελάτη και ακολουθεί η θεραπεία.
Ο αριθμός και η συχνότητα των συνεδριών Ρέικι , καθορίζεται από τη φύση του προβλήματος, τις ανάγκες και τη δυνατότητα του αποδέκτη. Για σοβαρά προβλήματα, οι συνεδρίες Ρέικι δίνονται αρχικά σε σύντομο χρονικό διάστημα μεταξύ τους, και στην συνέχεια μία την εβδομάδα ή μία τον μήνα ανάλογα την περίπτωση.
Οι αρχές του Ρέικι
Οι αρχές του ρέικι είναι οι ακόλουθες πέντε:
Μόνον για σήμερα μην θυμώνεις
Μόνον για σήμερα μην ανησυχείς
Μόνον για σήμερα νιώθω ευγνωμοσύνη
Μόνον για σήμερα εργάζομαι τίμια και εντατικά ( με τον εαυτό μου )
Μόνον για σήμερα είμαι καλός με τους άλλους
Μάλιστα αυτές οι αρχές αναγράφονται σ’ ένα μνημείο που δεσπόζει του τάφου του Δρ. Ουσούι στο Τόκυο, μαζί με την εξιστόριση της ζωής του.
Σήμερα πλέον υπάρχουν πάρα πολλές μελέτες ,των οποίων τα αποτελέσματα έχουν δημοσιευθεί,σχετικά με την αποτελεσματικότητα του ρέικι.Σας παραθέτω μερικές όπως αναγράφονται στην ηλεκτρονική διέυθυνση του psychcentral (psychcentral.com)
Το Κέντρο Έρευνας Ρέικι (CRR) εξέτασε εντατικά μια ομάδα αυτών μέσω της “Διαδικασίας Touchstone“, “… μια μοναδική αυστηρή μέθοδο αξιολόγησης από ομότιμους για την ανάλυση μιας ομάδας επιστημονικών μελετών” (χρησιμοποιώντας το Ρέικι).
Το CRR προβαίνει σε ορισμένα συμπεράσματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του Ρέικι από τις μελέτες που εξέτασαν με τουλάχιστον ικανοποιητική ή βέλτιστη ποιότητα (CRR). Επίσης, στις μελέτες CRR/Touchstone, ένα ποικίλο σώμα έρευνας στο Ρέικι αποδεικνύει την επίδρασή του στην ψυχική υγεία.
Ο Joe Potter, Δάσκαλος Reiki στο Ηνωμένο Βασίλειο, διεξάγει μια συνεχιζόμενη έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του Ρέικι. Μια έρευνα σε απευθείας σύνδεση (online) στο PubMed απαριθμεί δεκάδες μελέτες που αφορούν το Ρέικι ή άλλες μεθόδους θεραπευτικού αγγίγματος, διερευνώντας ένα ευρύ φάσμα συνθηκών σε πολλούς διαφορετικούς πληθυσμούς. Μερικές έρευνες διεξήχθησαν σε ζώα, γεγονός που βοηθά στην εξάλειψη ορισμένων ζητημάτων μεροληψίας και ελέγχου σχεδιασμού μεταξύ των δεκτών του Ρέικι. Κάποιες μελέτες χρησιμοποίησαν το “ψεύτικο” (placebo) Ρέικι σαν μια μορφή ελέγχου (μη πρακτικοί του Ρέικι έκαναν μια υποτιθέμενη αγωγή Ρέικι) ενώ άλλοι έλαβαν αγωγή Ρέικι από απόσταση (το Ρέικι δόθηκε από πολύ μακριά ώστε δεν μπορούσε να επιτρέψει την επαφή μέσω του αγγίγματος). Κάθε μία από αυτές τις μεταβλητές προσδίδει κάτι που εισάγει στην κατανόηση της αποτελεσματικότητας της ίδιας της θεραπείας. Επιδεδειγμένες επιδράσεις στο στρες, την κατάθλιψη, το άγχος και τον πόνο Ο Potter αναφέρει ότι “το στρες ήταν η πιο συνηθισμένη λέξη γραμμένη από τους πελάτες ως περιγραφή ή μέρος της κατάστασής τους κατά την πρώτη τους συνεδρία. Το 20,27% της συνολικής ομάδας που δέχτηκε θεραπεία χρησιμοποίησε αυτή την λέξη στην αρχική επίσκεψή τους για τη θεραπεία του Ρέικι …. “. Σε μελέτες με ζώα, η θεραπεία με Ρέικι παρήγαγε σαφή σημάδια μειωμένου στρες, όπως υποδεικνύεται από αλλαγές σε αυτόνομες, βιολογικές μετρήσεις όπως ο καρδιακός ρυθμός (Baldwin, Wagers and Schwartz, 2008) και ορισμένα κυτταρικά σημάδια που σχετίζονται με το άγχος (Baldwin and Schwartz, 2006). Σε μια μελέτη νοσοκόμων με «σύνδρομο εξουθένωσης» (burn out), βρέθηκαν βιολογικοί δείκτες μιας σημαντικής απόκρισης χαλάρωσης ως αποτέλεσμα της θεραπείας με το Ρέικι (Diaz-Rodriguez et al., 2011). Όταν νοσηλευτές έκαναν Ρέικι σε μια ομάδα ασθενών με οξύ στεφανιαίο σύνδρομο, καταγράφηκαν φυσιολογικοί δείκτες σημαντικού αποτελέσματος χαλάρωσης. (Friedman et al., 2011).
Η έρευνα του Shore (2004) παρακολούθησε ασθενείς που έλαβαν θεραπεία για ήπια κατάθλιψη και στρες. Μετά από έξι εβδομάδες θεραπείας και για ένα χρόνο μετά, όσοι έλαβαν Ρέικι έδειξαν άμεσες και μακροπρόθεσμες βελτιώσεις στην κατάθλιψη, στο στρες και στην απελπισία. Σε μια μικρή μελέτη, παρατηρήθηκε πλήρης εξάλειψη της τυπικής μετεγχειρητικής κατάθλιψης σε καρδιοχειρουργικούς ασθενείς που έλαβαν Ρέικι κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης (Motz, 1998). Ο πόνος συχνά προκαλεί κατάθλιψη και άγχος. Μειώνοντας τη δυσκολία της θεραπείας στον χρόνιο πόνο μπορεί να έχει ουσιαστική επίδραση στην ψυχολογική ευεξία.
Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι το Ρέικι είναι αποτελεσματικό για τον πόνο, το άγχος και την ανακούφιση της κατάθλιψης. Ωστόσο, ο σχεδιασμός ή τα συμπεράσματά τους είναι ασαφείς ως προς το αν τα συναισθηματικά οφέλη του Ρέικι ήταν αποτέλεσμα της μείωσης του πόνου ή ενός ξεχωριστού φαινομένου. Παρ ‘όλα αυτά, η έρευνα έδειξε θετικά αποτελέσματα του Ρέικι για τον πόνο, το άγχος ή την κατάθλιψη.
Οι Dressing και Sing Οι Dressing και Sing (1998) διαπίστωσαν ότι σε ασθενείς με καρκίνο, το Ρέικι έφερε σημαντικά επίπεδα ανακούφισης του πόνου, μείωση άγχους και κατάθλιψης, βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, χαλάρωση και γενική ευεξία. Αυτή η επίδραση ήταν ισχυρότερη στους άντρες παρά στις γυναίκες. Αυτά τα οφέλη παρέμεναν όταν ελέγχθηκαν μετά από τρεις μήνες. Μεταξύ των ασθενών με κοιλιακή υστερεκτομή, το Ρέικι συνέβαλε στη μείωση του πόνου και του άγχους, ιδιαίτερα σε ένα προεγχειρητικό περιβάλλον (Vitale and O’Conner, 1998).
Πηγή: psychcentral.com
Πηγή: Το Ρέικι στην Ψυχική Υγεία | Τι δείχνουν οι έρευνες
Συμπερασματικά ,το Ρέικι γίνεται ολοένα και περισσότερο αποδεκτό σε νοσοκομεία και κλινικές. (Ο ιστότοπος του Κέντρου Έρευνας Ρέικι απαριθμεί 76 ιδρύματα κατά τη χρονική στιγμή αυτού του άρθρου που περιλαμβάνουν το Ρέικι στις υπηρεσίες τους- https://www.centerforreikiresearch.org/.) Στην Ελλάδα η γνωριμία και η αποδοχή του ρέικι αυξάνεται διαρκώς,καθώς υπάρχει η τάση να θεωρηθεί πλέον σαν εναλλακτική Ιατρική( Ύπάρχει μια διπλωματική εργασία – έρευνα « Απόψεις μεταπτυχιακών φοιτητών για τις Συμπληρωματικές και Εναλλακτικές Θεραπείες πριν και μετά την ολοκλήρωση σχετικού μαθήματος»,Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας της Γερασοπούλου Γιαννούλας, όπου αναφέρεται το ρέικι στις εναλλακτικές θεραπείες:.https://core.ac.uk/download/pdf/132825544.pdf
Ενδεικτική βιβλιογραφία καθώς και sites
Eleanor McKenzie.Η βίβλος του Ρέικι
Mari Hall.Ρέικι για κοινές παθήσεις(2003)
Baldwin, A. L.. Reiki, the Scientific Evidence. (Fall, 2011). pp. 29-31.
Baldwin, A.L., Schwartz, G.E. (2006). Personal Interaction with a Reiki Practitioner Decreases Noise-Induced Microvascular Damage in an Animal Model. Journal of Alternative and Complementary Medicine, 12(1):15–22, 2006. In Center for Reiki Research, Retrieved June 23, 2012, from http://www.centerforreikiresearch.org/
Baldwin, A.L., Wagers, C. and Schwartz, G.E. (2008). Reiki improves heart rate homeostasis in laboratory rats. Journal of Alternative and Complementary Medicine, 14 (4): 417-422. Retrieved June 23, 2012, from http://www.centerforreikiresearch.org/
Center for Reiki Research (CRR). Retrieved June 23, 2012, from http://www.centerforreikiresearch.org/
Diaz-Rodriguez, L., Arroyo-Morales, M, Fernández-de-las-Peñas, C., García-Lafuente, F., García-Royo, C. and Tomás-Rojas, I. (2011). Immediate effects of Reiki on heart rate variability, cortisol levels, and body temperature in health care professionals with burnout. Biol Res Nurs, 13: 376 originally published online 5 August 2011. In Center for Reiki Research, Retrieved June 23, 2012, from http://www.centerforreikiresearch.org/
Dressin, L.J., Singg, S. (1998). Effects of Reiki on pain and selected affective and personality variables of chronically ill patients. Subtle Energies and Energy Medicine, 9(1):53-82.
Friedman, R.S.C., Burg, M.M., Miles, P., Lee, F. and Lampert, R. (2010). Effects of Reiki on Autonomic Activity Early After Acute Coronary Syndrome. Journal of the American College of Cardiology. 56: 995-996. In Baldwin, Fall, 2011.
International Association of Reiki Professionals (IARP). Definition of Reiki. Retrieved June 22, 2012, from http://www.iarpreiki.org/
Motz, J. (1998). Hands of Life. New York: Bantam Books.
Potter, Joe, Research Report, Introduction and General Findings. Retrieved July 21, 2012 from http://www.reiki-research.co.uk/
PubMed. Retrieved July 24, 2012 from http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed
Shore, A.G. (2004).Long term effects of energetic healing on symptoms of psychological depression and self-perceived stress. Alternative Therapies in Health and Medicine, 10(3):42-48.
Vitale, A.T., O’Conner, P.C. (1998). The effect of Reiki on pain and anxiety in women with abdominal hysterectomies. Holistic Nursing Practice, 20(6): 263-272, 2006. In Center for Reiki Research, Retrieved June 23, 2012, from http://www.centerforreikiresearch.org/
Weze C, Leathard H.L., Grange J, Tiplady P, Stevens G. (January, 2005). Evaluation of healing by gentle touch. Public Health. 119(1):3-10.
psychcentral.com/lib/reiki-healing-and-mental-health-what-the-research-Reiki Healing and Mental Health: What the Research Shows
Leave your comments